Setmana de la Ciència 3r

Continguts

  1. 1 3r


3r

Pregunta

La pregunta que ens vam trobar va ser una que quan la vam veure la vam trobar molt fàcil:


Cristalls, això es menja? 

Hipòtesi

Davant aquesta pregunta, les primeres respostes que se’ns passaven pel cap eren del tipus:

- Els cristalls no es poden menjar!, perquè se’t trencarien les dents; són massa durs; poden fer molt mal i et poden fer hemorràgies; et punxaries el cos i et podries morir; ....

Amb tot el que sabiem fins ara vam poder fer la següent hipòtesi:


Els cristalls no es mengen perquè tallen i són perillosos.

Cerca d'informació

Amb aquesta pregunta al cap, hem anar a buscar informació sobre els cristalls.

Amb l’ajut dels llibres, del diccionari, de la cerca a internet, preguntant als grans i visitant el Museu Mollfulleda de Mineralogia d’Arenys de Mar ara ja sabem més sobre els cristalls, i la nostra resposta va canviant.

Amb la nova informació ja sabem que:

                                                    • La sal és un mineral que forma cristalls.

                                                    • El sucre també fa cristalls.

                                                    • El vidre no és el mateix que cristall.

                                                    • La matèria està feta d'àtoms i molècules.

                                                    • Segons estiguin endreçats, els àtoms i molècules formen cristalls d’una forma o una altra.



I ara creiem que sí, que hi ha coses que mengem que són cristalls.

Experimentació

Cal posar en pràctica algun experiment per confirmar que tant el sucre com la sal es poden cristal·litzar.

Experiment 1: Fer cristalls de sucre

Material:

- 1 mida d’aigua

- 3 mida de sucre

- 1 pot de vidre

- 1 pal de fusta

- 1 agulla d’estendre per aguantar el pal

- 1 fogonet i 1 cassó per escalfar.

Procés:

                                                           1.- Escalfar l’aigua i el sucre i anar remenant fins que es desfaci.

                                                           2.- Deixar refredar.

                                                           3.- Posar-lo dins el pot de vidre.

                                                           4.- Aguantar el palet amb la pinça i posar-lo dins el pot mirant que el pal no toqui al fons.

                                                           5.- Treure el pal i sucar-lo amb sucre i deixar assecar.

                                                           6.- Tornar a posar el pal dins el pot i esperar uns dies.


     


Experiment 2: Fem cristalls de sal


                                                        Hem seguit els mateixos passos que l’experiment del sucre, però posant-hi sal. 
                                                        En lloc del pal hi hem posat un tros de cordill.



Observació dels resultats

Hem pogut observar els resultats amb la lupa binocular que ens ha ajudat a treure les conclusions. 

Observació del sucre amb la lupa binocular:

     

Observació de la sal a través de la lupa binocular:

      

Conclusions

Amb això podem respondre novament a la pregunta. I ara podem dir que:


Alguns cristalls sí que es poden menjar perquè hem pogut fer cristalls de sucre i de sal i aquests es mengen.

I ara...noves preguntes

Després del treball fet, no acabaríem; ens venen noves preguntes a investigar:

- Hi ha altres cristalls comestibles?

- Tot es pot cristal·litzar?

- Què passa quan un cristall es trenca?

- Hi ha cristalls a l’espai? I es poden trencar?

- Com han existit els cristalls?