Setmana de la Ciència 1r


Continguts

  1. 1 1r


1r

Divendres, 14 de novembre els nenes i nenes de la classe de primer es van trobar aquesta pregunta:

       Com és la sal que fem servir per cuinar?


Idees prèvies

Vam començar a parlar sobre el tema per parelles i van sortir aquestes idees:

 
 

Hipòtesi

- Volíem  comprovar com era la sal, si eren boletes o quadradets.
- Volíem saber si dintre de l'aigua de mar hi ha sal.
- Volíem saber si la sal de cuinar la traiem del mar, del riu o de la muntanya.

Experimentació

-Vàrem fer dos experiments:

Primer experiment: Vam observar la sal.

 
 
 
 
 
 
 
 
 



Segon experiment: Volíem comprovar si dintre de l'aigua de mar hi ha sal.


Vam posar aigua de  mar en una càpsula de Petri i veure que passava.



 
 
Vam veure que la sal del mar no es veu .
 
 L'endemà l'aigua gairebé ja s'havia evaporat i en el fons hi havia la sal. Això passa perquè la sal és desfà a l'aigua i quan s'evapora la sal no pot perquè és dura i és un mineral.

- Vam buscar informació a internet i en els llibres per aclarir alguns dubtes:

- D'on ve la sal de la cuina? 

- Totes les sals són de color blanc?

 

Vam veure  en un vídeo com en unes salines evaporaven l'aigua del mar i la sal que quedava l'empaquetaven per vendre-la a les botigues.
 
 
Vam veure en un vídeo que hi ha una muntanya de sal que està a Cardona.
On ara hi ha la muntanya abans hi havia un mar que es va assecar i la sal del mar va quedar.
 
 Vam saber que:
- hi ha sals de molts colors segons amb el mineral que estiguin barrejades.

-el nom científic de la sal de cuinar és halita i li van posar els grecs antics.

-que fa cristalls en forma de cub.




 http://2.bp.blogspot.com/-g33WGdSSsWM/T6P7bI55doI/AAAAAAAADNs/YUT4yp5exF8/s1600/SAM_5969.JPG  -la sal conserva els aliments. Abans quan no hi havia neveres es guardava el menjar en sal per poder-lo menjar durant tot l'any.
                                                                     

Conclusions