L'AMPA‎ > ‎

Lectures recomanades

Què passa si els pares exigeixen massa?

ES | 2011.12.02 - 09:08 h. MAYTE RIUS
Sovint es critica la laxitud dels pares, però educar no és tasca fàcil, i si uns pequen per defecte, altres ho fan per excés i demanen als seus fills que siguin obedients, educats, intel · ligents, ¡perfectes! ¿Convé exigir tant? Llegir.


Més joc, menys activitats extraescolars

ES | 2011.09.16 - 09:59 h. MAYTE RIUS
L'obsessió per tenir uns fills preparadíssims i detectar els seus talents omple la seva agenda d'extraescolars i els deixa sense temps per jugar. No obstant això, diuen els experts que un nen que no juga no aprèn, ni desenvolupa habilitats emocionals i socials bàsiques per al món laboral. Llegir.


Hàbits dels nens amb l'ordinador

ES | 2011.09.23 - 09:39 h. CARMEN GIRÓ
Les noves tecnologies han canviat l'inici de curs. A més dels consells de sempre, s'ha de prestar atenció a alguns problemes derivats d'un ús abusiu d'internet i dels mòbils per part de nens i adolescents. Llegir.


L'art de la motivació

ES | 2011.11.25 - 09:00 h. ANTONIO ORTÍ
La crisi econòmica està popularitzant algunes estratègies de motivació a les quals fins ara recorrien triatletes i maratonians per no defallir. El fonament és el mateix: la clau per aconseguir un objectiu (des de deixar de fumar, fins a trobar treball) és pensar que almenys és possible. Llegir.


La competència lectora, una clau per a l'aprenentatge

Us recomanem la lectura del resum de la darrera xerrada sobre comprensió lectora en el marc dels Debats d'educació (www.debats.cat) de la Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya.


"Un adolescent és un explorador reprimit"

Entrevista a Jaume Funes Artiaga, psicòleg especialista en adolescents. Per: Sònia de Jaime i Bernat Bosch, 2/4/2004


Com podem disfrutar amb els deures

Cómo divertirse con los deberes. Carola Engler. Ediciones Médici, Barcelona, 2001.

D'altra banda, també podeu llegir aquesta entrevista al pedagog José María Lahoz García: Massa deures a casa?


Contes per conversar

La Sara Farré, que el 18 de febrer de 2010 va impartir la xerrada "Com ajudar els nostres fills en els estudis", ens va recomanar el web Contesperconversar.net per escoltar històries amb els nostres fills, compartir-les i comentar-les.

Ens va explicar que és molt important dedicar 10 minuts diaris per compartir-los a soles i sense interferències amb cadascun dels nostres fills. Aquesta dedicació exclusiva és un moment preciós que hem de procurar respectar diàriament per fomentar la conversa, la confiança i l'autoestima dels nostres fills.

"L'educació ha perdut valors fonamentals com l'esforç i la disciplina"

Cultura | 30/09/2008 - 02:22 h | 29/12/2008 - 23:31 h. ALBERT DOMÈNECH 

La filòsofa i escriptora Victòria Camps publica el seu assaig 'Creure en l’educació' amb què reclama que es torni a recuperar la fe en la tasca educativa. Llegir.


Educar amb intel·ligència emocional

Educar con inteligencia emocional. Cómo conseguir que nuestros hijos sean sociables, felices y responsables. Maurice J. Elias, Steven E. Tobias, Brian S. Friedlander. Pròleg de Daniel Goleman. Plaza & Janés, Barcelona, 11a edició, 2002.

Un llibre molt pràctic que permet aplicar els principis de la intel·ligència emocional en tots els àmbits de l'educació dels nostres fills i filles.

Una mostra dels molts ensenyaments que conté: "Tracteu els vostres fills i filles com us agradaria que ho fessin els altres."

Claus per ensenyar-los a afrontar el moment del son, dels deures, les dificultats amb els companys, les gelosies, els fracassos, les pors, les ràbies...

Un autèntic llibre de capçalera per a l'educació dels infants (des dels bebès fins als adolescents). Permet comprendre i posar en pràctica de manera molt fàcil i entenedora la teoria de Daniel Goleman sobre la intel·ligència emocional.

Text de la contra (traducció):

ELS PRINCIPIS DE LA INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL APLICATS A L'EDUCACIÓ.

  • La regla d'or: per què és tan important inculcar autodisciplina, responsabilitat i salut emocional en els infants.
  • Com crear una família afectuosa i capaç de compartir i resoldre problemes.
  • Com parlar perquè l'infant pensi.
  • Autodomini i millora personal: la disciplina de la intel·ligència emocional.
  • Com aconseguir que l'infant sigui menys impulsiu i augmenti el seu autocontrol i sociabilitat.
  • Com preparar el nostre fill o filla perquè actuï de manera responsable.
  • Conté converses entre pares i fills sobre eleccions importants i problemes relacionats amb l'educació.
  • Com arribar als infants més difícils: punts de partida en una època actual marcada per la violència, la sida i les drogues.
  • Els remeis de l'educació emocionalment intel·ligent: consells pràctics per a abordar amb sensatesa els assumptes familiars més comuns.

Com a mare o pare, us heu trobat algun cop amb el fet que tractàveu el vostre fill o filla d'una manera que no toleraríeu que ho fes ningú? Els autors d'Educar con inteligencia emocional proclamen una nova regla d'or educativa: "Tracteu els vostres fills i filles com us agradaria que ho fessin els altres." Sobre la base d'una investigació exhaustiva, d'experiències de primera mà i en estudis de casos concrets, aquest llibre trenca el motlle de les obres tradicionals sobre l'educació dels fills i té en compte el paper, importantíssim, de les emocions (tan dels progenitors com dels infants) en el desenvolupament psicològic. Amb aquest llibre, els pares i mares aprendran a comunicar-se amb els seus fills i filles a un nivell més profund i gratificant i els ajudarà a salvar el complicat laberint de les relacions amb els altres.

Els autors prenen els cinc principis bàsics del gran èxit de Daniel Goleman Inteligencia emocional i expliquen com es poden aplicar a obtenir bons resultats en l'educació dels infants. Amb aquesta finalitat, el llibre ofereix suggeriments, relats, diàlegs, activitats i una secció especial de consells pràctics que ajudaran els pares i mares a utilitzar les seves emocions de la manera més positiva, i per això se centra en assumptes tan quotidians com la rivalitat entre germans, els conflictes amb els amics, les diverses situacions escolars o la pressió exercida pels companys. Segons l'àmplia experiència dels autors, els infants responen amb rapidesa a les estratègies que se suggereixen, s'enforteix la seva autoconfiança, es desperta la seva curiositat i aprenen a reafirmar la seva independència i portar a terme eleccions responsables.


Saber dir "no"

Saber dir no. Per què és important dir no als teus fills. Asha Phillips. Editorial Empúries, Col·lecció Biblioteca Universal, 151, Barcelona, 3a edició, 2001.

El podem llegir en el moment de l'embaràs i ens pot ajudar des del moment de la lactància fins que els nostres fills són adolescents, perquè a mesura que creixen els nostres fills i filles, les situacions van canviant... El més útil d'aquest llibre: saber que el no també educa i aprendre a fer-ho.

Text de la contra:

És evident que de vegades ens veiem obligats a dir que no, encara que no ens agradi. Però la veritat és que dir sempre que sí no és gens beneficiós. Asha Phillips, que és mare i psicoterapeuta infantil, aborda el desconcert de l'educació des d'un angle inèdit. Saber dir no parla de la importància de la negació per al desenvolupament de la personalitat, tant per a l'afirmació personal de l'infant com per a l'orientació de l'adolescent dintre d'unes mínimes coordenades morals. A partir de múltiples exemples i casos pràctics que l'autora ha anat tractant al llarg de la seva experiència clínica, Saber dir no ressitua l'etern debat sobre la relació entre pares i fills, que massa sovint ha penjat de l'estira-i-arronsa entre la permissivitat i l'autoritarisme. Defugint els extrems fàcils, Asha Phillips ens sorprèn amb una proposta renovadora: "Dir que no" mai s'hauria d'interpretar com un rebuig ni un atac als fills, sinó com una prova que creiem en la seva força i en la seva capacitat de madurar.


L'experiència d'una àvia, mare, mestra, pedagoga i persona amb sentit comú: Victòria Cardona

Canal YouTube Victòria CardonaUs recomanem els llibres i els blocs d'aquesta experta en criatures. Els seus missatges són màximes i els seus llibres, manuals de capçalera:

Victòria Cardona (imprescindible)


Victòria Cardona. Som avis  Llibres de la Victòria Cardona
Els seus blocs, que manté actualitzats, i webs on col·labora són:Ċ
Núria Lucena,
4 de febr. 2012, 14:10
Ċ
Núria Lucena,
4 de febr. 2012, 14:13